2010. június 20., vasárnap

Múzeumok éjszakája

Tegnap mi is elmentünk a Múzeumok éjszakájára. Évek óta nyúzom Zs-t, hogy menjünk el a reptérre repülőt bámulni, most megtettük. A Ferihegyi Repülőgép Emlékparkba mentünk először, ahol lehetőségünk volt egy autóbuszos reptérnézelődésen részt venni. Én még soha nem repültem ezért nagyon nagy élmény volt az, hogy a buszról leszállítva egyenként átvizsgáltak minket, fémdetektor, stb... A kosárba tett dolgainkat nézhettük egy monitoron keresztül is. Érdekes volt látni a hatalmas repülőket testközelből, ahogy jónéhány ember sürgölődik körülöttük. Mi nagyon szerencsés időszakot fogtunk ki, mert szinte mindent láttunk: ahogy elhúzták a repülőket a kifutó felé, fel- és leszálló repülőket, a hangárt, a radarokat, a hatalmas és irtó modern tűzoltó autókat, "follow me" autókat, a leszállást segítő fényeket. Szóval szuperjó volt, csak sajnos a buszról nem lehetett leszállni biztonsági okokból.
A reptér után az ELTE Egyetemi Könyvtárába mentünk, ahol megnézhettük, hogyan restaurálnak egy több száz éves kódexet: hogyan áztatják és mossák át a könyvlapokat, hogyan pótolják a leszakad, megsemmisült papír-részeket (kiöntik újból), foghattam japán papírt, láttam a könyvfűzést, a könyvtábla készítést, az oromszegő készítését.
Ezután el akartunk még menni a Budai várba, megnézni a labirintust, azonban annyi, de annyi ember volt ott, hogy inkább visszafordultunk és hazajöttünk. Úgy voltunk vele, hogy majd máskor megnézzük.
Ami biztos, hogy ha legközelebb is múzeum túrára akarunk menni, akkor előre meg kell váltani a jegyet (szerencsére ezt most is megvettem előre), és gondosan meg kell tervezni mindent, különben a nagy tömeg és az órákig tartó sorban állás miatt lekéshetjük a jó kis programokat.
Egyébként szerintem 3-nál több helyszínre egy éjszaka alatt képtelenség eljutni, vagy csak nagyon felületesen, mindenhová rohangálva... annak pedig nem sok értelme van.

1 megjegyzés:

Kaoka írta...

Akkor sűrű programod volt. :) Biztos gazdag élményekkel tértél haza. :)))

Megjegyzés küldése